Om Fia

2008 skaffade jag får, det förändrade mitt liv. Nu vill jag inspirera fler till att skaffa får, och inspirera fler att ta hand om ullen från våra får. Min vision är att all ull används till 100 %.

Min sambo och jag bor på en småskalig KRAV-ceritifierad ekologisk fårgård, Sjökärrets Ekogård, med ca 30 tackor av rasen Gotlandsfår och Jämtlandsfår. Vi tar tillvara allt från fåren:  skinn, ull, garn och kött.
 

Uppdrag just nu

  • Projektetet Ullkompetens för får- och ullföretagare, med digitala utbildningar och aktiviteter för att inspirera till ökat företagande inom får- och ullnäringen inom länet. 
  • Projektledare för Baltic Wool Conference, en internationell mötesplats för företag som affärsutvecklar med fokus på ull. 
  • Bygger en plattform för inventering av ullindustrin i länderna kring Östersjön, Baltic Wool Business. 
  • Fortsätter att utveckla Ullförmedlingen och Ullpodden


 

Min bakgrund

Jag är utbildad bibliotekarie och har drygt 20 års erfarenhet från offentlig sektor inom kommunikation, kultur och bibliotek. Kommunikation, information och digitalisering är en röd tråd i mitt yrkesliv.

I många år var jag engagerad i bibliotekens marknadsföring i en tid då biblioteken förändrades mycket. Jag har också jobbat mycket med olika IT-projekt, datoriserat flera skolbibliotek och utbildat allmänhet och studenter i informationssökning. 

Som företagare har jag 20 års erfarenhet i firman Fias Bokstavsbyrå, som jag drivit vid sidan om mina anställningar och tagit enstaka uppdrag vid olika tillfällen. 2004 köpte vi vår första jordbruksfastighet och 2009 flyttade vi till vår nuvarande gård. 2017 grundade jag Svensk ullförmedling ek.för.

Som landsbygdsbo har jag fått andra perspektiv på livet och samhället. Och i 13 år har jag varit fårbonde, vilket är bland det roligaste och mest givande som finns. Att leva nära natur och djur och vara en del av ett småskaligt lokalproducerad verksamhet som ger glädje, mat och nytta till oss människor, det känns fint. Det är en hel del arbete att sätta djuren i första rummet. Men det är en livstil, inte ett jobb i första hand. Det är också mycket man får tillbaka i kontakten med djuren och livskvalitet.