Om Fia

2008 blev jag fårbonde, det förändrade mitt liv. Nu vill jag inspirera fler till att skaffa får, och inspirera fler att ta hand om ullen från våra får. Det gör jag framför allt genom Ullförmedlingen, en digital marknadsplats för svensk ull, för att svensk ull ska tas tillvara i högre utsträckning. I Ullförmedlingens regi producerar jag också landets enda podcast som bara handlar om ull - Ullpodden. Jag gör podden tillsammans med Malin Ögland.

Min sambo och jag driver en småskalig KRAV-ceritifierad ekologisk fårgård, Sjökärrets Ekogård, med ca 40 tackor av rasen Gotlandsfår och Jämtlandsfår. På gården har vi en gårdsbutik där vi säljer produkter från fåren:  skinn, ull, garn, handstickade produkter och kött. 
 

Min bakgrund

Jag är utbildad bibliotekarie vid Högskolan i Borås och har drygt 20 års erfarenhet från den offentliga sektorn inom kommunikation, kultur och bibliotek. Kommunikation, information och digitalisering är en röd tråd i mitt yrkesliv. En stark drivkraft har varit att berätta om saker och ting, så att fler människor får kunskap om olika möjligheter. Jag vill hjälpa till att berätta och sprida information om sådant jag tycker folk bör känna till. I många år var jag engagerad i bibliotekens marknadsföring i en tid då biblioteken förändrades mycket. Jag har också jobbat mycket med olika IT-projekt, datoriserat flera skolbibliotek och utbildat allmänhet och studenter i informationssökning. 

Som företagare har jag 18 års erfarenhet i firman Fias Bokstavsbyrå. Jag har varit anställd som PR-bibliotekarie, IT-bibliotekarie, projektledare, kulturstrateg, verksamhetscontroller och kommunikatör. Konsultuppdragen jag har haft vid sidan om min anställning. Det har varit olika utredningar och kartläggningar inom kultur- och biblioteksvärlden och skribentuppdrag. Ibland har jag varit tjänstledig för att ta olika uppdrag, framförallt som bibliotekskonsult. 2017 startade jag Ullförmedlingen och är sedan dess företagare på heltid. Gården, byrån och Ullförmedlingen är alla tre viktiga delar av mitt liv.

2004 tog jag steget och flyttade till landet från stan. Som landsbygdsbo har jag fått andra perspektiv på livet och samhället.  Och i 12 år har jag varit fårbonde, vilket är bland det roligaste och mest givande som finns. Att leva nära natur och djur och vara en del av ett småskaligt lokalproducerad verksamhet som ger glädje, mat och nytta till oss och våra kunder, det känns fint. Det är en hel del arbete att sätta djuren i första rummet. Men det är också mycket man får tillbaka. 

Just nu

Nu hjälper jag fårägare att sälja ullen från sina får och att öka kunskapen om ull genom Ullförmedlingen och Ullpodden. Tillsammans med Länsstyrelsen i Uppsala län startar vi upp projektet Ullkompetens 2020 för får- och ullföretagare.

Jag håller en hel del föredrag på olika platser för att inspirera fler till att uppmärksamma ullens fantastiska egenskaper och att skaffa får. Jag skräddarsyr föredrag och workshops för olika ändamål. Läs mer vad som är på gång här. Vill du anlita mig läs mer här under Tjänster.

V
älkommen hit!