Om Fia

2008 skaffade jag får, det förändrade mitt liv. Nu vill jag inspirera fler till att skaffa får, och inspirera fler att ta hand om ullen från våra får. Min sambo och jag bor på en småskalig KRAV-ceritifierad ekologisk fårgård, Sjökärrets Ekogård, med ca 40 tackor av rasen Gotlandsfår och Jämtlandsfår. Vi tar tillvara allt från fåren:  skinn, ull, garn och kött.
 

Min bakgrund

Jag är utbildad bibliotekarie vid Högskolan i Borås och har drygt 20 års erfarenhet från den offentliga sektorn inom kommunikation, kultur och bibliotek. Kommunikation, information och digitalisering är en röd tråd i mitt yrkesliv. En stark drivkraft har varit att berätta om saker och ting, så att fler människor får mer kännedom och kunskap om olika saker. Jag vill hjälpa till att berätta och sprida information om sådant jag tycker folk bör känna till. I många år var jag engagerad i bibliotekens marknadsföring i en tid då biblioteken förändrades mycket. Jag har också jobbat mycket med olika IT-projekt, datoriserat flera skolbibliotek och utbildat allmänhet och studenter i informationssökning. 

Som företagare har jag 18 års erfarenhet i firman Fias Bokstavsbyrå, som jag drivit vid sidan om mina anställningar och tagit enstaka uppdrag vid olika tillfällen. Jag har varit anställd som PR-bibliotekarie, IT-bibliotekarie, projektledare, kulturstrateg, verksamhetscontroller och kommunikatör. Konsultuppdragen har varit olika utredningar och kartläggningar inom kultur- och biblioteksvärlden och skribentuppdrag. Ibland har jag varit tjänstledig för att ta olika uppdrag, framförallt som bibliotekskonsult. 

2004 tog jag steget och flyttade till landet från stan. Som landsbygdsbo har jag fått andra perspektiv på livet och samhället.  Och i 12 år har jag varit fårbonde, vilket är bland det roligaste och mest givande som finns. Att leva nära natur och djur och vara en del av ett småskaligt lokalproducerad verksamhet som ger glädje, mat och nytta till oss människor, det känns fint. Det är en hel del arbete att sätta djuren i första rummet. Men det är en livstil, inte ett jobb i första hand. Det är också mycket man får tillbaka i kontakten med djuren och livskvalitet. 

Just nu

Coronapandemin sätter tyvärr käppar i hjulet just nu vilket gör att det är paus i bokningar för olika uppdrag. 

Tillsammans med Länsstyrelsen i Uppsala län startar vi upp projektet Ullkompetens 2020 för får- och ullföretagare.Tyvärr har Coronaepidemin stoppat alla dessa aktiviteter för tillfället.

Jag har tidigare hållt en hel del föredrag för att öka kunskapen om ull och får och andra ändamål och hoppas att det kan komma igång igen 2021.

Välkommen hit!

Här är mitt CV