Tycker du att det är trist att inte kunna använda ullen från dina får för att du har för lite kunskap för att kunna sälja eller förädla den? Vill du vara med i en första omgång av en kurs som ger dig ökad kunskap om ull till ett reducerat pris? Du får vara med och påverka innehållet i kursen, Max 15 deltagare. OBS, läs först hela sidan innan du bokar så att du känner att upplägget passar dig.  Kursen kostar 1 875 kronor inklusive moms, ca 50 procent av vad den kommer att kosta i framtiden.
Kursstart är öppen från den 1 till den 29 januari 2018 och du kan starta när du vill under den perioden förutsättning att kursen är betald. Sista bokningsdag/betalningsdag 25 januari 2018. OBS! ENSTAKA PLATSER KVAR

OM KURSEN

Stämmer detta in på dig?

 • Tycker du att det är trist att inte kunna använda ullen från dina får för att du har för lite kunskap för att kunna sälja eller förädla den?
 • Vill du lära dig mer om hur du tar hand om ullen och vad du kan göra av den istället för att slänga den?
 • Skulle du vilja gå kurser men har svårt att lämna gården eller/och att utbudet på kurser är begränsat till platser som ligger långt bort från dig?
 • Har du begränsat med tid och ork att delta i olika kurser men skulle vilja, om du själv fick bestämma tillfället?

Då kan den här digitala utbildningen vara för dig!

Du bestämmer själv när du vill sätta dig och i lugn och ro öka dina kunskaper eftersom kursen till stor del bygger på självstudier. På kvällar, helger, efter mörkrets inbrott, närhelst du har en stund över för dig själv.

Och du är inte ensam. Ni som deltar i kursen har tillgång till en hemlig Facebook-grupp där ni när som helst på dygnet kan bolla idéer, utbyta kunskap och erfarenheter med varandra och följa framstegen ni gör under kursens gång.

Fokus är på att öka dina kunskaper och lösa praktiska problem och utmaningar hemma på din gård med dina får. Syftet är att din ull ska få ett ökat värde så att du kan få en intäkt av ullen, istället för att bara se den som ett problem och en kostnad.  Att ta tillvara ullen kan ge dig både mer glädje i din fårverksamhet och mer lönsamhet.
 

Kursen är en grundkurs och behandlar baskunskaper som du behöver ha för att kunna ta tillvara ullen från dina får. 

Kursens innehåll

Inledning: Om kursen

Lektion 1. Ullkunskap
Här lär du dig mer om olika ulltyper, kvalitet och om ullfibern.

Lektion 2. Ullen under fåråret
Här lär du dig vad du ska tänka på ur ullperspektiv under hela fåråret för att få en ull som du kan sälja eller förädla.

Lektion 3. Klippningen
Här lär du dig vad du ska tänka på och göra inför och under klippningen för att få en så bra kvalitet på ullen som möjligt.

Lektion 4. Sorteringen
Här lär du dig hur du kan sortera ullen.

Lektion 5. Förvaringen
Här lär du dig hur du bäst förvarar ullen.

Lektion 6. Att sälja ull
Här lär du dig mer om hur och var du kan sälja din ull. Du får också reflektera kring din prissättning.

Lektion 7. Att förädla ull
Här lär du dig var du kan vända dig om du vill förädla ullen.

Lektion 8. Planera för framtiden
Under det här avslutande avsnittet gör du en handlingsplan utifrån det du lärt dig under kursen och det du vill jobba vidare med i framtiden. Du sätter mål och identifierar aktiviteter du behöver genomföra för att nå dina mål.

Kursstart och form/upplägg

Kursstart är öppen från den 1 till den 29 januari 2018. Det betyder att du kan hoppa på kursen när du vill från 1 januari om du har bokat och betalt kursen. Eftersom den bygger mycket på självstudier så är första omgången öppen till 29 januari, sedan stängs den. Då blir det några deltagare som har påbörjat kursen redan, och några ansluter senare. Ni kommer ändå att bilda en grupp och delge varandra frågor och utmaningar i övningarna som finns i varje lektion. Du tar varje lektion i din egen takt och du har tillgång till materialet i fyra månader. 

Kostnad

Betaversionen, en första omgång av kursen, ges till ett reducerat pris. Du får hjälp med dina utmaningar och samtidigt få vara med och påverka innehållet. Du får lite extra uppmärksamhet som deltagare i den här versionen.
Priset inklusive rabatt och inklusive moms är 1875 kronor. Det är ungefär 50 procent av vad kursen kommer att kosta i framtiden. Kursen ska vara betald innan du startar den.

För att gå kursen behöver du:

För att gå kursen behöver du:

 • Ett facebookkonto
 • Tillgång till internet
 • En e-postadress
 • Vana vid datorer
 • Ha egna får
 • Att du som kursdeltagare vill lära dig mer och utvecklas på egen hand
 • Att du som kursdeltagare vill dela med dig och lära tillsammans med andra 

Vad innebär det att vara deltagare i betaversionen?

 • Du får kursen till ett rabatterat pris mot att du agerar bollplank för utveckling av kursen.
 • Du funderar lite extra på frågor som : är det ett bra innehåll för dig? Är strukturen bra? Hur kan kursen utvecklas under kursens gång och i framtiden för att bli bättre? Vad saknar du i kursen? 
 • Du åtar dig att utvärdera kursen i slutfasen. 
 • Jag satsar lite mer av min tid med er som går den här omgången för att jag vill att det ska matcha de behov och utmaningar just du har för att kursen ska landa rätt.

Vem är jag?

Jag som leder kursen heter Fia Söderberg och har en fårgård tillsammans med min sambo. Jag har tio års erfarenhet av fårhållning, och har haft genbank för Roslagsfår, en utrotningshotad allmogeras. Nu har vi gått över till gotlandsfår och jämtlandsfår för att vårt intresse för skinn och ull har ökat med åren. Vi har fortfarande en småskalig besättning. 

2013 startade jag ideellt Ullförmedlingen, en arena för svensk ull och ett forum där köpare och säljare kan mötas och fårägare kan sälja sin ull direkt till kund. Jag skriver också webb- och bloggtexter, och artiklar främst i tidningen Fårskötsel (Svenska fåravelsförbundets medlemstidning).

Fåren är min passion och nu vill jag starta digitala utbildningar inom får och ullområdet. Jag vill lära ut det du behöver för att utveckla din fårgård och dela mina erfarenheter i olika aspekter av att vara fårägare. Jag vill också skapa forum online där du kan bolla tankar, idéer och erfarenheter med andra människor i samma sits, oavsett var du befinner dig i landet, och lite friare, när du har tid - när det är mörkt ute, kvällar, helger, ja, när det passar dig helt enkelt.

Jag vill bidra till att vi ökar värdet på svensk ull, och att vi tar tillvara mer av den ull som idag slängs. Jag vill också bidra till ökad kunskap för dig som driver en fårgård och känner att du behöver kompetensutveckling, och för dig som går i fårköpartankar och drömmer om att skaffa får men inte tagit steget ännu.

Varmt välkommen!
Fia Söderberg